Τρίτη, 3 Αυγούστου 2010

"Αιγαίο" . Έκθεση ζωγραφικής του ζωγράφου Δημοσθένη Κοκκινίδη


«Το πρόβλημα του σημερινού καλλιτέχνη, όπως κάθε υπεύθυνου δημιουργού, δεν είναι πώς θα παράγει αξίες ή θα ανανεώνει τον κόσμο των μορφών, αλλά πως θα συμμετέχει ως άτομο και στην ανάπλαση των ανθρώπινων σχέσεων.»
Δημοσθένης Κοκκινίδης
...Κείμενα για την Τέχνη,(εκδ. Astra) 2004


Όσοι είχαμε την τύχη να έχουμε Δάσκαλο αυτόν το σημαντικό καλλιτέχνη και θεωρητικό, τον Δημοσθένη Κοκκινίδη, καταλάβαμε ότι η σχέση μας με την τέχνη δεν περιορίζεται στη μαθητεία της ζωγραφικής, αλλά είναι μια στάση ζωής, που προϋποθέτει το ήθος ως αξιολογικό κριτήριο κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας.
Η στάση αυτή χαρακτηρίζει και όλη την πορεία της δουλειάς του Κοκκινίδη, άλλοτε ασκώντας με τα έργα του κοινωνικοπολιτική κριτική, και άλλοτε σχολιάζοντας τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, με τους άλλους ή και με τον εαυτό του.
Η χρήση της φόρμας και του χρώματος είναι κάθε φορά τα εργαλεία που προσδίδουν στα έργα του διαφορετικό νόημα και ερμηνείες.
Άλλοτε οι μορφές οριοθετούνται στέρεα μέσα στα καθαρά, επίπεδα και δυνατά χρώματα και άλλοτε με λεπτές, κυματοειδείς γραμμές υποβάλλουν στο θεατή μια λυρική καi τρυφερή διάθεση.

Σ' αυτή την έκθεση που παίρνει το όνομά της από το "Αιγαίο", αναδεικνύεται η σχέση της ζωγραφικής του με τη θάλασσα.
Η σχέση αυτή αρχίζει νωρίς, το 1960 περίπου, με την ενότητα «Συνοικίες – Κυκλάδες» και αφορά σε δύο αγαπημένους του χώρους• τον Πειραιά που γεννήθηκε και μεγάλωσε και τις Κυκλάδες που ταξίδευε όποτε ο χρόνος του το επέτρεπε.
Οι μεγάλες χρωματικές επιφάνειες δομούν και συνθέτουν την επιφάνεια του τελάρου δίνοντας την αίσθηση ότι ο χώρος ο οποίος απεικονίζεται δεν είναι ένας χώρος που προϋπάρχει, αλλά ο χώρος που οικοδομείται και νοηματοδοτείται με την ίδια τη ζωγραφική πράξη.

Στα έργα αυτά, καθώς και σε όλη την εικαστική διαδρομή του Δ. Κοκκινίδη, διακρίνουμε την διαρκή έρευνα και σκέψη πάνω στην εικαστική γλώσσα, ώστε μέσα από τη συνύπαρξη αφαίρεσης και αναπαράστασης, ορθολογισμού και λυρισμού, αντικειμενικού και υποκειμενικού δημιουργούνται διαρκώς καινούργια νοήματα για τον κόσμο που βιώνουμε ή που φανταζόμαστε....

Λ. Μερτζάνη - Αϊβαλάκι


Έναρξη: Παρασκεύη 06 Αυγούστου 2010
Ώρα: 10:30 π.μ
Λήξη: Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010
Τοποθεσία: Αίθουσα "Μορφωτικής Ένωσης" Καλαμωτής.
Πόλη: Καλαμωτή Χίου, Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου